heraproteiini annostus
orgaaninen heraproteiini

Mikä heraproteiini?

Sini tuomi, 16.11.2016

Heraproteiini valmistetaan maidosta. Maidossa on vettä, laktoosia, rasvaa sekä proteiineja (kaseiinia heraa). Heraa on äidinmaidossa 50-90%. Hera erotellaan muista aineista, esim. juuston valmistuksessa. Heraproteiini imeytyy nopeasti elimistöön, siinä on 8-9 aminohappoa, joita elimistö tarvitsee lihaskasvussa ja palautumisessa. Tutkimusten mukaan heraproteiini on laadukas proteiini.

Heraproteiinijauhe sekoitettuna maitoon, veteen, smoothieen tai puuroon, sopii välipalaksi ja treenin jälkeen urheilijoille, kuntoilijoille ja voimaharjoittelijoille tukemaan proteiinisynteesiä ja palautumista. Heraproteiinijauhe on helppo ottaa mukaan treenikassiin. Kaikki kuitenkaan eivät sitä tarvitse, monipuolinen ruokavalio ja maitotuotteiden syöminen on oleellisin asia. Kaksi kertaa viikossa harjoittelevalle se ei ole välttämätön. Kasvisruokavaliota noudattavan tai laihduttavan on huolehdittava riittävästä proteiinin saannista vuorokaudessa. Laihduttaessa ja kovaa treenatessa proteiinien tarve kasvaa.

maitolasi

Heraproteiini imeytyy nopeasti elimistöön, siksi se on hyvä palautusvälipala heti treenin jälkeen sekä aerobisessa liikunnassa että saliharjoittelussa. Heraproteiini ei saa kuitenkaan korvata kunnon aamupalaa, lounasta, iltapalaa tai päivällistä. Heraproteiini on vain osa monipuolista ruokavaliota.

Määrällisesti heraproteiinia tulisi saada vuorokauden aikana 50-80g. Heraproteiinia saisi olla yhdessä annoksessa yli 20g (annos on yleensä 30g jauhetta, josta heraa on 18-25g/annoksessa tuotteesta riippuen). Kaikkea heraproteiinia ei tarvitse ottaa purkista tai pussista. Maitolasi ei ole lihaskasvun kannalta huono vaihtoehto treenin jälkeen. Treenin jälkeen heraproteiinipurkki tai pussi on helppo ottaa treenikassiin mukaan, jotta palautumisvälipalan ajoitus on oikea (30min kuluessa harjoituksesta). Annos heraproteiinia kerran päivässä (esim. treenin jälkeen) tai kaksi kertaa päivässä (esim. aamulla puuron joukkoon ja illalla treenin jälkeen) sekä maitotuotteiden syöminen (pois lukien juustot, joissa on kaseiinia enimmäkseen) kattaa heraproteiinin tarpeen (50-80g/vrk). 50g heraproteiinia päivässä voi nähtävästi edistää terveyttä, joidenkin tutkimuksien mukaan.

Proteiinia ei kannata ravitsemuksessa ylikorostaa, hiilihydraatteja ja rasvaakin tarvitaan. Monipuolinen ravitsemus on hyvin tärkeää. Hiilihydraateista (etenkin täysjyvätuotteet, kasvikset, hedelmät ja marjat) saamme energiaa sekä tehoja tehokkaaseen treenaamiseen ja kehityksen jatkuvuuteen, niitä ei saa unohtaa. Rasvaa tarvitaan 1-1,5g/kg/vrk hormonitoimintaan, energiaksi, vitamiineiksi, elintoimintojen ylläpitoon ja solujen viestinvälitykseen.

heraproteiini

Heraproteiinin valmistustekniikat

Heraproteiineja on erilaisia, heraproteiinikonsentraatteja, heraproteiini-isolaattia ja hydrolysoitua heraproteiinia. Heraproteiinikonsentraatti on tavallisin ja edullisin. Proteiini pitoisuus vaihtelee 75-80%/100g (30g annoksessa 22,5-24g proteiinia). Konsentraattiin jää valmistuksessa hivenen maitorasvaa ja -sokeria. Heraproteiini-isolaatti on tarkemmin jalostettu, siinä on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Proteiinipitoisuus on tässä 80-92%/100g (30 g annoksessa 24-27,6g proteiinia). Hydrolysoidun heraproteiinin koostumusta on hajoitettu edelleen, jolloin proteiini on hyvin nopeasti imeytyvää. Siinä proteiini pitoisuus voi olla hyvinkin korkea (yli 92%).

hyvä heraproteiini

Yllä on muutamia esimerkkejä heraproteiinivalmisteista (Proziksen tuotteita, muitakin hyviä tuotteita löytyy eri merkeistä).

Sinnasport tekee yhteistyötä Proziksen kanssa, pyydä alennus koodia tästä linkistä yhteydenotto -lomakkeella:

https://www.sinnasport.com/yritys/yhteystiedot/

Tästä voit mennä tutustumaan Proziksen tuotteisiin:

 https://www.prozis.com/fi/en/sports-nutrition